Da jødedommen dukket opp

Når ble jødedommen til?

Jødedommen er en av de eldste religionene i verden, med en rik og sammensatt historie. Opprinnelsen dateres tilbake til tusenvis av år siden, og dens utvikling over tid formet kulturen og identiteten til det jødiske folket.

opprinnelse til jødedommen

Jødedommen begynte i regionen kjent som Canaan, som tilsvarer omtrent Israels og Palestina om territoriene i disse dager. Patriark Abraham antas å ha vært grunnleggeren av jødedommen, rundt det attende århundre f.Kr.

Abraham regnes som faren til det jødiske folket og er nevnt i den hebraiske bibelen, også kjent som Tanakh. Han ville ha inngått en pakt med Gud, som lovet å velsigne avkommet og gi dem Kanaans land som arv.

Judaismutvikling

Jødedomens historie er preget av betydelige hendelser, for eksempel israelittens slaveri i Egypt, ledelsen av Moses i frigjøringen av det jødiske folket og levering av de ti bud til Sinai. Disse hendelsene er beskrevet i Book of Exodus, også en del av den hebraiske bibelen.

Etter løslatelsen av Egypt vandret israelittene gjennom ørkenen i 40 år før de endelig nådde det lovede landet. I løpet av denne perioden mottok Moses fra Gud lovene og læren som ville danne grunnlaget for jødedommen.

hovedoppfatninger og praksis

Jødedommen er en monoteistisk religion, det vil si tror på en enkelt gud. Jødene følger Torahens lære, som er sammensatt av de fem første bøkene i den hebraiske bibelen. I tillegg verdsetter de også muntlig tradisjon, kjent som Talmud.

Jødisk religiøs praksis inkluderer overholdelse av sabbaten, den hellige hviledagen og feiringen av festligheter som Rosh Hashana (nyttårs nyttår), Yom Kipur (tilgivelse dag) og Pessach (jødisk påske). < /P>

  1. Shabbat
  2. Rosh Hashaná
  3. Yom Kipur
  4. Pessach
  5. festlighet
    data
    Shabbat Hver uke, fra fredag ​​solnedgang ved solnedgang på lørdag Rosh Hashaná 1. og 2. dag i måneden Tishrei (jødisk kalender) yom kipur 10. dag i måneden Tishrei (jødisk kalender) pessach 15. til den 22. dagen i Nissan -måneden (jødisk kalender)

    Lær mer om jødedom