Når ble fordismen til?
Fordisme var et masseproduksjonssystem utviklet av Henry Ford på begynnelsen av det tjuende århundre. Dette systemet revolusjonerte bilindustrien og hadde en betydelig innvirkning på den globale økonomien.
Hva er Fordism?
Fordisme er et masseproduksjonssystem som er basert på arbeidsdelingen og bruk av maskiner og utstyr for å øke effektiviteten og redusere produksjonskostnadene. Dette systemet ble utviklet av Henry Ford, grunnlegger av Ford Motor Company, og ble først implementert på selskapets bilfabrikk i Highland Park, Michigan, USA.
Når ble fordismen til?
Fordisme dukket opp på begynnelsen av det tjuende århundre, mer presist i 1913, da Ford Motor Company implementerte masseproduksjonssystemet på Highland Park Factory. Dette systemet tillot selskapet å produsere biler i store målinger, redusere produksjonstiden og produksjonskostnadene.
Med Fordisme var Ford Motor Company i stand til å produsere biler raskere og billig, noe som muliggjorde popularisering av biler og utvidelse av bilindustrien over hele verden.
Fordismegenskaper:
- Arbeidsdeling: Fordisme er basert på arbeidsdelingen, der hver arbeider er ansvarlig for en spesifikk og repeterende oppgave. Dette øker effektiviteten og reduserer produksjonstiden.
- Masseproduksjon: Fordisme bruker maskiner og utstyr for å produsere i stor skala, noe som tillater reduksjon av produksjonskostnader.
- Standardisering: Fordisme søker produktstandardisering slik at de blir produsert raskt og effektivt.
- Høyere lønn: Henry Ford implementerte minstelønnen på $ 5 per dag for sine arbeidere, som ble ansett som høy på den tiden. Dette tillot ansatte å kjøpe bilene de produserte, og økte forbrukermarkedet.
- https://www.example.com/fordism
- https://www.example.com/henry-ford