Hvilket kolesterol er det dårlige

Hvilket kolesterol er dårlig?

Kolesterol er et fettete stoff som finnes i kroppen vår og er også til stede i noen matvarer. Den utfører viktige funksjoner, for eksempel hormonproduksjon og dannelse av cellemembraner. Imidlertid, når det er i overkant, kan det bli skadelig for helse.

Godt kolesterol og dårlig kolesterol

Det er to hovedtyper av kolesterol: HDL (lipoprotein med høy tetthet) og LDL (lipoprotein med lav tetthet). HDL er kjent som “godt kolesterol”, da det hjelper til med å fjerne overflødig kolesterol fra arteriene, forhindre akkumulering av plater og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

LDL kalles “dårlig kolesterol”, for når det er i overkant, kan det avsette seg på veggene på arteriene og danne fettplakk. Disse platene kan hindre blodstrømmen og øke risikoen for hjertesykdom som åreforkalkning.

hvordan kontrollerer du dårlig kolesterol?

For å kontrollere dårlig kolesterol, er det viktig å ta i bruk sunne livsvaner. Noe omsorg som kan hjelpe deg med å omfatte:

  1. Balansert mat: Velg en diett rik på frukt, grønnsaker, fullkorn og fettmat med lite fett og kolesterol.
  2. Regelmessig trening: Fysisk aktivitet hjelper til med å øke HDL og redusere LDL.
  3. Unngå overdreven alkohol og tobakkforbruk.
  4. Hold en sunn vekt: Overvekt kan øke dårlige kolesterolnivåer.
  5. Se en lege regelmessig: Han kan evaluere kolesterolnivået og indikere riktig behandling om nødvendig.
  6. Det er viktig å merke seg at hver person har en unik lipidprofil, og behandling for dårlig kolesterol kan variere i henhold til individuelle egenskaper. Derfor er det viktig å søke lege for en presis diagnose og en riktig behandlingsplan.

    kolesteroltype
    referanseverdier
    HDL (godt kolesterol) over 60 mg/dl LDL (dårlig kolesterol) opp til 130 mg/dl (ideelt under 100 mg/dL) Totalt kolesterol opptil 200 mg/dl

    Det er viktig å huske at disse verdiene kan variere i henhold til faktorer som alder, kjønn, familiehistorie og tilstedeværelse av andre helsemessige forhold. Derfor er det viktig å konsultere lege for en individualisert evaluering.

    1. Brazilian Society of Cardiology. Brasiliansk retningslinje for dyslipidemia og forebygging av aterosklerose. Brazilian Archives of Cardiology, v. 101, n. 4, Suppl. 1, s. 1-22, 2013.