Hva er nitrogensyklusen

Nitrogensyklusen

Nitrogensyklusen er en grunnleggende prosess for å opprettholde livet på jorden. Denne syklusen innebærer transformasjon og resirkulering av nitrogen som er til stede i atmosfæren, jordsmonn og levende organismer.

Betydningen av nitrogen

Nitrogen er et essensielt element for dannelse av proteiner og nukleinsyrer, som er grunnleggende for funksjonen av levende vesener. Imidlertid er det meste av nitrogenet som er til stede i atmosfæren i form av gass (N2), som ikke kan brukes direkte av organismer.

For at nitrogen skal brukes av levende vesener, er det nødvendig at det gjennomgår en fikseringsprosess, som kan oppstå på to måter: biologisk fiksering og abiotisk fiksering.

Biologisk fiksering

Biologisk nitrogenfiksering skjer gjennom bakterier som er til stede i jorden og røttene til noen planter, for eksempel belgfrukter. Disse bakteriene er i stand til å konvertere gassformig nitrogen til ammoniakk (NH3), som kan brukes av planter for proteinsyntese.

I tillegg er noen cyanobakterier også i stand til å fikse atmosfærisk nitrogen, og bidra til berikelse av jord og vannlevende økosystemer.

Abiotisk fiksering

Abiotisk fiksering av nitrogen skjer gjennom fysisk -kjemiske prosesser, for eksempel virkningen av lyn og elektrisk utslipp i atmosfæren. Disse prosessene er ansvarlige for å konvertere gassformig nitrogen til nitrogenoksider, som kan oppløses i regnvann og bringes til bakken.

I jorden kan nitrogenoksider omdannes til nitrater (NO3-) ved nitrifikasjonsprosesser utført ved nitrifiserende bakterier. Nitrater brukes av planter som en nitrogenkilde for proteinsyntese.

nitrogensyklus

Nitrogensyklusen involverer forskjellige trinn, som er:

  1. Fiksering: Konvertering av gassformig nitrogen til nitrogenforbindelser som ammoniakk og nitrater;
  2. Assimilering: Absorpsjon av nitrogenforbindelser av planter og inkorporering i deres strukturer;
  3. Nitrifisering: Konvertering av nitrogenforbindelser til nitrater ved nitrifiserende bakterier;
  4. Denitrifisering: konvertering av nitrogen til gassformig nitrogen ved denitrifiserende bakterier;
  5. Ammonifisering: nedbrytning av nitrogen organisk materiale, frigjør ammoniakk;
  6. Volatilisering: konvertering av ammoniakk til gassformig nitrogen og gå tilbake til atmosfæren.
  7. Disse trinnene oppstår kontinuerlig og sammenkoblet, noe som sikrer nitrogengjenvinning og tilgjengeligheten av dette elementet til levende vesener.

    konklusjon

    Nitrogensyklusen er en essensiell prosess for å opprettholde livet på jorden. Gjennom denne syklusen omdannes nitrogen som er til stede i atmosfæren til nitrogenforbindelser, som brukes av levende vesener i protein- og nukleinsyresyntese. I tillegg bidrar nitrogensyklusen også til jordens fruktbarhet og økosystembalanse.

Scroll to Top