Hva er betydningen av ekstraktivisme

Betydningen av ekstraktivisme

Ekstraktivisme er en økonomisk aktivitet som består av utforskning og samling av naturressurser, enten det er fornybar eller ikke -fornybar, direkte fra naturen. Denne praksisen utføres med mål om å skaffe råvarer for produksjon av forbruksvarer eller for markedsføring.

typer ekstraktivisme

Ekstraktivisme kan deles inn i to hovedtyper: planteekstraktivisme og mineralekstraktivisme.

Planteekstraktivisme

Plantekstraktivisme innebærer innsamling av naturressurser med planteopprinnelse, som tre, frukt, frø, blader, røtter, blant andre. Denne aktiviteten utføres ofte i skoger og områder med innfødt vegetasjon.

Mineralekstraktivisme

Mineral ekstraktivisme består på sin side av utforskningen av mineralressurser som metallmalm (jern, gull, kobber, etc.) og ikke -metalliske mineraler (sand, leire, kalkstein, etc.). Denne aktiviteten utføres i Minas og forekomster.

Effekter av ekstraktivisme

Ekstraktivisme kan gi både fordeler og negative innvirkninger på miljøet og lokalsamfunnene som er involvert. Noen av de viktigste virkningene er:

  • Utmattelse av naturressurser;
  • Miljøforringelse;
  • avskoging;
  • Tap av biologisk mangfold;
  • Sosiale konflikter;
  • Forskyvning av tradisjonelle samfunn;
  • Luft, vann og jordforurensning.

alternativer til ekstraktivisme

Gitt de negative virkningene forårsaket av ekstraktivisme, er det viktig å søke bærekraftige alternativer for bruk av naturressurser. Noen eksempler er:

  1. Utvikling av bærekraftige styringsteknikker;
  2. Fremme av materialgjenvinning og gjenbruk;
  3. Insentiv for familieoppdrett og agroekologi;
  4. Investering i fornybar energi;
  5. Stimulering av bevisst forbruk.
  6. Ekstraktivisme er en økonomisk aktivitet som spiller en viktig rolle i å skaffe naturressurser. Imidlertid er det viktig at denne praksisen utføres bærekraftig, med sikte på å bevare miljøet og trivselen til samfunnene som er involvert.

Scroll to Top