Hva er betydningen av forkortelsen

Betydningen av forkortelsen Hdi

Human Development Index (HDI) er et tiltak som søker å evaluere den menneskelige utviklingen av et bestemt land eller region. Det ble opprettet av FNs utviklingsprogram (UNDP) og er mye brukt som en måte å sammenligne utviklingsnivået mellom forskjellige land.

Hvordan beregnes HDI?

Beregning av HDI tar hensyn til tre hovedindikatorer: forventet levealder ved fødselen, utdanning og inntekt per innbygger. Hver av disse indikatorene blir evaluert separat, og deretter blir det gjort et vektet gjennomsnitt for å oppnå den endelige verdien av HDI.

HDI -indikatorer

forventet levealder ved fødselen: Denne indikatoren måler den gjennomsnittlige levealderen til en person ved fødselen. Jo høyere forventet levealder, jo høyere er verdien som er tilordnet denne indikatoren.

Utdanning: Denne indikatoren beregnes under hensyntagen til voksenlitteraturgraden og påmeldingsgraden i grunnutdanning og høyere utdanning. Jo høyere leseferdighet og påmeldingsgrad, jo høyere er verdien som er tildelt denne indikatoren.

Inntekter per innbygger: Denne indikatoren måler gjennomsnittlig inntekt per person i et gitt land eller region. Jo høyere inntekt per innbygger, jo høyere er verdien som er tilordnet denne indikatoren.

HDI -tolkning

HDI varierer fra 0 til 1, og jo nærmere 1, jo høyere er nivået av menneskelig utvikling. Landene er klassifisert i fire kategorier i henhold til verdien av HDI:

  1. Meget høy menneskelig utvikling (HDI over 0,8)
  2. Høy menneskelig utvikling (HDI mellom 0,7 og 0,799)
  3. Medium menneskelig utvikling (HDI mellom 0,55 og 0,699)
  4. Lav menneskelig utvikling (HDI under 0,55)
  5. Betydningen av HDI

    HDI er et viktig verktøy for å evaluere den sosiale og økonomiske fremgangen i et land. Den lar deg identifisere områdene der et land er mer avansert og de der det må forbedre seg. I tillegg brukes HDI også som grunnlag for formulering av offentlig politikk og tildeling av ressurser.

    Det er viktig å merke seg at HDI ikke er den eneste indikatoren for menneskelig utvikling og ikke tar hensyn til andre viktige aspekter, for eksempel sosial ulikhet, tilgang til grunnleggende tjenester og livskvalitet. Imidlertid er det et anerkjent og internasjonalt brukt tiltak.

    Kort sagt, HDI er et forkortelse som representerer Human Development Index, et tiltak som evaluerer menneskets utvikling av et land eller region basert på indikatorer som forventet levealder, utdanning og inntekt per innbygger.

Scroll to Top