som er den mest tallrike gassen i atmosfæren

Hva er den mest tallrike gassen i atmosfæren?

Atmosfæren er sammensatt av en blanding av gasser som er essensielle for livet på jorden. Blant disse gassene er den mest tallrike nitrogenet.

nitrogen i atmosfæren

Nitrogen representerer omtrent 78% av sammensetningen av den jordiske atmosfæren. Dette betyr at hver 100 liter luft er omtrent 78 liter sammensatt av nitrogen.

Denne gassen finnes i molekylær form, dvs. to nitrogenmolekyler (N2) er forbundet med hverandre. Denne forbindelsen er veldig sterk og stabil, noe som fører til at nitrogen blir betraktet som en inert gass, dvs. den reagerer ikke lett med andre kjemiske elementer.

Viktigheten av nitrogen i atmosfæren

Nitrogen spiller en nøkkelrolle i å opprettholde livet på jorden. Det er viktig for proteindannelse, som er viktige molekyler for å fungere av levende vesener.

I tillegg brukes nitrogen også i produksjonen av landbruksgjødsel. Gjennom en prosess som kalles biologisk fiksering, er noen bakterier i stand til å transformere atmosfærisk nitrogen til nitrogenforbindelser som kan tas opp av planter.

En annen viktig anvendelse av nitrogen er i industrien. Det brukes i produksjonen av forskjellige materialer, for eksempel plast, eksplosiver og syntetisk gjødsel.

Nysgjerrighet: Oksygen er den nest rikeste gassen i atmosfæren, og representerer omtrent 21% av sammensetningen.

  1. Nitrogen – 78%
  2. Oksygen – 21%
  3. Andre gasser – 1%
  4. Kort sagt er nitrogen den mest tallrike gassen i atmosfæren, og spiller en nøkkelrolle i å opprettholde livet på jorden og bli brukt i forskjellige industrielle applikasjoner.

    Kilde: https://www.nasa.gov/mission_pages/suneaarth/news/nitrogen-profile.html

Scroll to Top