Hva er nivået på normalt LDL -kolesterol

Hva er det normale LDL -kolesterolnivået?

LDL -kolesterol, også kjent som dårlig kolesterol, er et fet stoff som kan samle seg på arteriervegger, noe som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det er viktig å opprettholde LDL -kolesterolnivået innenfor sunne grenser for å sikre hjertehelse.

Hva er LDL -kolesterol?

LDL -kolesterol er et lipoprotein med lav tetthet som transporterer levercellekolesterol til andre deler av kroppen. Når det er for mye LDL -kolesterol i blodet, kan det avsette seg i arteriene og danne plater som kan hindre blodstrømmen.

Hva er nivået på LDL -kolesterol ansett som normalt?

Nivået på LDL -kolesterol som anses som normalt kan variere i henhold til faktorer som alder, kjønn, familiehistorie og tilstedeværelse av andre helsemessige forhold. Generelt anbefales imidlertid følgende verdier:

 1. Mindre enn 100 mg/dl: flott
 2. 100-129 mg/dl: god
 3. 130-159 mg/dl: grense
 4. 160-189 mg/dl: Høy
 5. Mer enn 190 mg/dl: veldig høy
 6. Det er viktig å merke seg at disse verdiene bare er en referanse, og at hver person skal konsultere legen sin for å evaluere lipidprofilen sin og bestemme nivået på LDL -kolesterol som anses som sunt for dem.

  hvordan kontrollerer du LDL -kolesterolnivået?

  For å kontrollere nivået av LDL -kolesterol, anbefales det å ta i bruk sunne livsstilsvaner, for eksempel:

  • Balansert mat: Velg fiber -rike matvarer som frukt, grønnsaker og fullkorn, og unngå mat som er rik på mettet fett og trans.
  • Regelmessig fysisk aktivitet: Aerob trening som turgåing, løping og svømming kan bidra til å øke HDL -kolesterolet, kjent som godt kolesterol, og redusere LDL -kolesterol.
  • Opprettholde en sunn vekt: Overvekt kan bidra til økt LDL -kolesterol.
  • Unngå tobakkforbruk: Røyking kan redusere HDL -kolesterol og øke LDL -kolesterolet.
  • Kontrollstress: Kronisk stress kan påvirke kolesterolnivået i kroppen.

  I tillegg til disse tiltakene, kan legen i noen tilfeller forskrive medisiner for å hjelpe til med å kontrollere nivået av LDL -kolesterol.

  konklusjon

  Normalt LDL -kolesterolnivå kan variere i henhold til flere faktorer, men generelt anbefales det å opprettholde verdien under 130 mg/dL. Å ta i bruk sunn livsstil, for eksempel et balansert kosthold og regelmessig praksis med fysisk aktivitet, er avgjørende for å kontrollere LDL -kolesterol og sikre hjertehelse.

Scroll to Top