Hva er det gode kolesterolet

Hva er det gode kolesterolet?

Kolesterol er et fettete stoff som finnes i alle celler i kroppen vår. Det spiller en viktig rolle i produksjonen av hormoner, matfordøyelse og dannelse av cellemembraner. Imidlertid er ikke alle kolesterol bra for helsen vår.

Hva er kolesterol?

Kolesterol er et lipidstoff som finnes i animalsk mat som kjøtt, meieri og egg. I tillegg produserer vår egen kropp også kolesterol, spesielt i leveren.

Kolesteroltyper

Kolesterol transporteres i blodet med lipoproteiner. Det er to hovedtyper av lipoproteiner: LDL (lipoprotein med lav tetthet) og HDL (lipoprotein med høy tetthet).

LDL er kjent som “dårlig kolesterol”, fordi når det er overdreven i kroppen, kan det samle seg på veggene på arteriene og danne fettplakk. Disse platene kan hindre blodstrømmen og øke risikoen for hjerte- og karsykdommer som infarkt og hjerneslag.

HDL er kjent som “godt kolesterol”, da det hjelper til med å fjerne overflødig kolesterol fra arteriene, og tar det tilbake til leveren for å bli eliminert fra kroppen. Å ha tilstrekkelige HDL -nivåer er viktig for kardiovaskulær helse.

hvordan øke HDL?

Det er noen tiltak som kan bidra til å øke HDL -nivåene i kroppen:

 1. Øv trening regelmessig;
 2. Oppretthold et sunt kosthold, rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn og sunt fett, slik som de som finnes i fisk, avokado og olivenolje;
 3. Unngå overdreven alkoholforbruk;
 4. Ikke røyk;
 5. Kontroller vekten;
 6. Opprettholde tilstrekkelige nivåer av blodsukker;
 7. Unngå overdreven stress.
 8. Det er viktig å merke seg at hver person har en unik lipidprofil og at medisinsk oppfølging er avgjørende for å vurdere kolesterolnivået og indikere riktig behandling når det er nødvendig.

  Referanser:

  1. American Heart Association
  2. fri