Da sommertid ble opprettet

Da sommertid ble opprettet?

Dagslysbesparende tid er en praksis som er vedtatt i mange land rundt om i verden, med mål om å bedre glede av sollys i løpet av de varmere månedene av året. Imidlertid, vet du når og hvor denne ideen ble til?

Opprinnelsen til dagslysøkten

Dagslysbesparende tid ble opprettet på slutten av det nittende århundre av New Zealand entomolog og astronom George Vernon Hudson. I 1895 presenterte Hudson en artikkel med tittelen “The Change of Seasonal Time” til Wellingtons filosofiske samfunn, og foreslo ideen om å fremme klokkene i løpet av sommeren for å bedre glede seg over dagslys.

Imidlertid fant den første offisielle sommertidsimplementeringen sted i 1916 under første verdenskrig. Tyskland var det første landet som tok i bruk denne praksisen, som et mål på energisparing. Kort tid etter begynte andre europeiske land også dagslysbesparende tid.

Dagslyssparingstid i Brasil

I Brasil ble dagslysbesparende tid først vedtatt i 1931, under regjeringen i Getúlio Vargas. Tanken var å glede seg over sollys for å spare strøm, ettersom landet opplevde en energikrise den gangen.

Siden den gang har dagslysbesparende tid blitt vedtatt i forskjellige perioder og regioner i landet, i henhold til regjeringens behov og beslutning. Imidlertid signerte president Jair Bolsonaro i 2019 et dekret om at slukket sommertid i Brasil, og hevdet at tiltaket ikke lenger var vesentlige fordeler.

påvirker og kontroverser

Daylight Saving Time genererer divergerende meninger. Noen hevder at praksis hjelper til med å spare strøm ved å redusere etterspørselen i rushtiden. I tillegg hevdes det at sommertid gir mer tid til utendørs og fritidsaktiviteter.

På den annen side er det kritikk av virkningene på folks helse og velvære. Endringen i klokken kan forårsake søvn deregulering, tretthet og vanskeligheter med å tilpasse seg den nye tiden. I tillegg er det studier som indikerer at energisparing gitt av dagslysbesparende tid er minimal.

Kort sagt, dagslysbesparende tid er en praksis som dukket opp på slutten av det nittende århundre og ble adoptert i flere land, inkludert Brasil. Til tross for at de har sine talsmenn og kritikere, blir ikke lenger tid til å spare tid i landet fra 2019. Det er opp til hver regjering og samfunn å evaluere fordelene og virkningene av dette tiltaket i sin spesifikke kontekst.

Scroll to Top